zadania liczby zespolone

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
marcjanek
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 22 paź 2017, 19:09
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

zadania liczby zespolone

Post autor: marcjanek »

witam
potrzebuje pomocy w następujących zadaniach:
1. \(z \in C : \frac{ \pi }{4} \le \arg((1-i) \cdot z) \le \frac{3 \pi }{4}\)
2. \(z \in C : Im((x-y \cdot i)^3)<0\)
3. \(z^6=(2+4 \cdot i)^6\)
4. \(z^{11}= \kre{z}\)
5. \(4 \cdot z=( \kre{z} )^3\)
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
marcjanek
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 22 paź 2017, 19:09
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Re: zadania liczby zespolone

Post autor: marcjanek »

Tylko akurat tych zadań nie potrafie zrobic. Inne udało mi się,a z tymi mam problem
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: zadania liczby zespolone

Post autor: kerajs »

marcjanek pisze:3. \(z^6=(2+4 \cdot i)^6\)
\(z=(2+i4) \cdot \sqrt[6]{1} \\
z_0=(2+i4) \cdot 1\\
z_1=(2+i4) \cdot ( \frac{1}{2}+i \frac{ \sqrt{3} }{2} )\\
z_2=(2+i4) \cdot ( \frac{-1}{2}+i \frac{ \sqrt{3} }{2} )\\
z_3=(2+i4) \cdot (-1)\\
z_4=(2+i4) \cdot ( \frac{-1}{2}+i \frac{ -\sqrt{3} }{2} )\\
z_5=(2+i4) \cdot ( \frac{1}{2}+i \frac{ -\sqrt{3} }{2} )\)
marcjanek pisze:5. \(4 \cdot z=( \kre{z} )^3\)
\(4|z|e^{i \alpha }=|z|^3e^{-i3 \alpha }\\
\begin{cases} z=0 \vee z=2 \\ \alpha =-3 \alpha +k2 \pi \end{cases} \\
\begin{cases} z=0 \vee z=2 \\ \alpha =k \frac{ \pi }{2} \end{cases}\)
ODPOWIEDZ