Proszę o sprawdzenie: czy współrzędne tych 2 wektorów będą następujące: p=[-2a,-2a,2a], q=[-a,-a,a]?
link do obrazka: http://s10.ifotos.pl/img/DSCN6066-_qrwnqxn.jpg
Współrzędne wektora
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
\(\vec{p}=[-2a;-2a;2a]\)
Początek wektora p to punkt (0;0;0) ,koniec to punkt (-2a;-2a;2a)
Odejmując od współrzędnych końca współrzędne początku otrzymujesz współrzędne wektora.
Początek wektora q to (-a;-a;a) ,koniec wektora q to (0;-2a;2a)
\(\vec{q}=[a;-a;a]\)
Początek wektora p to punkt (0;0;0) ,koniec to punkt (-2a;-2a;2a)
Odejmując od współrzędnych końca współrzędne początku otrzymujesz współrzędne wektora.
Początek wektora q to (-a;-a;a) ,koniec wektora q to (0;-2a;2a)
\(\vec{q}=[a;-a;a]\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.