Układy rownan liniowych zmienne i parametry macierze

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
wikdam98
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 13 paź 2017, 11:27

Układy rownan liniowych zmienne i parametry macierze

Post autor: wikdam98 »

Cześć! Proszę o szybką pomoc w trzech zadaniach,gdyz po przeszukaniu wszystkich stron nie znalazłam odpowiedzi.
1. rozwiaz uklad i odpowiedz na ile sposobow , w tym układzie ,mozna podzielic niewiadome na zmienne i parametry?
2x-3y+z+t=5
5x+2y-3z+2t=1
3x+5y-5z+t=-2
uklad rozwiazalam i mniej wiecej okreslilam ile jest mozliwosci ale nie jestem pewna,bo nie mam odpowiedzi

2. czy istnieje niesprzeczny układ czterech równan liniowych z czterema niewiadomymi,w ktorch roznych podziałow niewiadomych
na zmienne i parametry jest:
a) 1 b)2 c)3 d)4 e)5 f)6 g)7
3. ile moze byc roznych podziałow niewiadomych na zmienne i parametry w niesprzecznym ukladzie 7 rownan liniowych z
siedmioma niewiadomymi.

za zadanie 2 i 3 kompletnie nie wiem jak sie zabrac, z góry dziękuje za pomoc;)
ODPOWIEDZ