Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
mela1015
Stały bywalec
Posty: 488 Rejestracja: 20 kwie 2013, 11:00
Podziękowania: 229 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Post
autor: mela1015 » 12 paź 2017, 19:05
Niech \(a \wedge b=max(a,b)\) oraz \(a \vee b=min(a,b)\) dla \(a,b \in \rr\) .
Sprawdzić czy działanie \(\wedge\) jest rozdzielne względem działania \(\vee\) oraz czy \(\vee\) jest rozdzielne względem \(\wedge\)
kerajs
Fachowiec
Posty: 2963 Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:
Post
autor: kerajs » 13 paź 2017, 11:59
Sprawdzałbym czy zachodzą równości:
\((a \wedge b) \vee c=(a \vee c) \wedge (b \vee c)\\
(a \vee b) \wedge c=(a \wedge c) \vee (b \wedge c)\)
w przypadku gdy:
\(1) \ \ a<b<c\\
2) \ \ a<c<b\\
3) \ \ c<a<b\\\)