Wektory - układ x,y,z

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
konrad00
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 81
Rejestracja: 13 paź 2015, 11:20
Podziękowania: 43 razy
Płeć:

Wektory - układ x,y,z

Post autor: konrad00 »

Obrazek

Mam określić współrzędne wektora a i b, które są przekątnymi sześcianu. Początek układu współrzędnych znajduje się, tak jak widać, w dolnym, lewym, tylnym rogu :mrgreen: Czy dobrze są te współrzędne?

Wektor a [-a,a,a]
Wektor b [-a,-a,a]

Z góry dzięki za pomoc.
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

P----początek wektora
K---koniec wektora
Niebieski:
\(P=(a;a;0)\\K=(0;0;a)\\ \vec{PK}=[-a;-a;a]\)
Zielony:
\(P=(a;0;0)\\K=(0;a;a)\\ \vec{PK}=[-a;a;a]\)
Od współrzędnych K odejmiesz współrzędne P.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ