Wzór przekształcenia liniowego

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
malwinka1058
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 43
Rejestracja: 01 paź 2014, 17:00
Płeć:

Wzór przekształcenia liniowego

Post autor: malwinka1058 »

Napisać wzór przekształcenia liniowego \(K : \rr ^{2} \to \rr ^{2}\), którego jadrem i obrazem jest os Oy.
octahedron
Expert
Expert
Posty: 6762
Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
Otrzymane podziękowania: 3034 razy
Płeć:

Post autor: octahedron »

\(\ker K=OY\,\Rightarrow\,K(0,y)=(0,0)\\
\mathrm{Im}\,K=OY\,\Rightarrow\, K(x,y)=K(x,0)+K(0,y)=K(x,0)+(0,0)=K(x,0)=(0,\alpha(x))\\
\text{np.}\,\alpha(x)=x\,\Rightarrow\,K(x,y)=(0,x)\\\)
ODPOWIEDZ