Oblicz równanie nad ciałem liczb zespolonych:
\(z^7+2z^4+z=0\)
Zrobiłam to tak, ale nie jestem pewna czy jest to dobrze (chyba powinno być aż 7 rozwiązań a wychodzą tylko 4)
\(z(z^6+2z^3+1)=0\)
\(t=z^3\)
\(t^2+2t+1=0\)
obliczam deltę, pierwiastki i wyszło tak:
\(t=-1\)
\(z^3=-1\)
\(z= \sqrt[3]{-1}\)
i teraz obliczam z w postaci trygonometrycznej, po wszystkich obliczeniach dostajemy wynik :
\(z_1=0\), \(z_2=-1\), \(z_3= \frac{1}{2}+i \frac{ \sqrt{3} }{2}\), \(z_4= \frac{1}{2} -i \frac{ \sqrt{3} }{2}\)
równanie zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: równanie zespolone
\(z^7+2z^4+z=0\\
z(z^3+1)^2=0\\\)
Ja widzę 4 rozwiązania, ale 7 pierwiastków:
\(z_0=0\), \(z_{1,2}=-1\), \(z_{3,4}= \frac{1}{2}+i \frac{ \sqrt{3} }{2}\), \(z_{5,6}= \frac{1}{2} -i \frac{ \sqrt{3} }{2}\)
z(z^3+1)^2=0\\\)
Ja widzę 4 rozwiązania, ale 7 pierwiastków:
\(z_0=0\), \(z_{1,2}=-1\), \(z_{3,4}= \frac{1}{2}+i \frac{ \sqrt{3} }{2}\), \(z_{5,6}= \frac{1}{2} -i \frac{ \sqrt{3} }{2}\)