element neutralny

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
mela1015
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 488
Rejestracja: 20 kwie 2013, 11:00
Podziękowania: 229 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy

element neutralny

Post autor: mela1015 »

Znaleźć element neutralny tego działania :
a) \(a \circ b=5^{ \log _5a \cdot \log _5b}\)
działanie \(\circ\) określone jest w zbiorze \(\rr ^+\)

b) \(a \circ b= \log _5(5^a+5^b)\)
działanie określone jest w zbiorze \(\rr\)

w przykładzie b) el. neutralny nie istnieje ale dlaczego ?

Czy w przykladzie a) el neutralnym będzie 5?
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

No, na to wygląda w a).

Przypuśćmy, że \(e\) jest elementem neutralnym w b). Zapisz co by to znaczyło.
mela1015
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 488
Rejestracja: 20 kwie 2013, 11:00
Podziękowania: 229 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy

Post autor: mela1015 »

\(a \circ b= \log _5(5^a+5^e)\)
\(\log_5(5^a+5^e)=log_55^a\)

czyli z tego wynika, że \(5^e=0\) ale nie znajdziemy takiej liczby e, by warunek był spełniony
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

No, świetnie. Wniosek z tego,
nie ma elementu neutralnego.
ODPOWIEDZ