Niech
o= ( 1 2 3 4 5 6 7 8
4 8 1 5 7 3 6 2 )
γ= ( 1 2 3 4 5 6 7 8
2 1 7 8 4 6 3 5 ).
Oblicz γo, oγ, γ−1 o3 γ.
Permutacje
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- panb
- Expert
- Posty: 5122
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
- Płeć:
\(o= {12345678\choose48157362},\,\, y={12345678\choose21784635}:yo={12345678\choose85243761}\\
1^{o\atop --->}4^{y\atop--->}8 \So 1^{yo\atop--->}8\\
2^{o\atop --->}8^{y\atop--->}5 \So 2^{yo\atop--->}5\\
3^{o\atop --->}1^{y\atop--->}.?. \So 3^{yo\atop--->}?\\
\ldots\\
8^{o\atop --->}2^{y\atop--->}1 \So 8^{yo\atop--->}1\)
Podobnie zrobisz złożenie oy.
Reszty nie rozumiem. Co to jest y-1o3y ??!!
1^{o\atop --->}4^{y\atop--->}8 \So 1^{yo\atop--->}8\\
2^{o\atop --->}8^{y\atop--->}5 \So 2^{yo\atop--->}5\\
3^{o\atop --->}1^{y\atop--->}.?. \So 3^{yo\atop--->}?\\
\ldots\\
8^{o\atop --->}2^{y\atop--->}1 \So 8^{yo\atop--->}1\)
Podobnie zrobisz złożenie oy.
Reszty nie rozumiem. Co to jest y-1o3y ??!!