Proszę o wytłumaczenie w jak najprostszej postaci przesłanych zadań . Bardzo pilne
1. W permutacji (3,5,4,1,2) inwersje tworxą... ?
2.Liczba inwersji w permutacji (4,3,5,2,1)
3.W układzie równan (x+2y+z+2u=2 , x-y+z-u+3 jako parametr nie mogą byc niewiadome ?
4.Układ równan (ax-y=a, x-ay=1, x-y=2-a ) jest ?
Permutacje, równania,macierze POMOCY w weekend kolokwium
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Re: Permutacje, równania,macierze POMOCY w weekend kolokwium
mógłbym prosic o skan obliczen dla Układ równan (ax-y=a, x-ay=1, x-y=2-a ) jest ?
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1302 razy
- Płeć:
\(\begin{vmatrix}a&-1&|&a\\1&-a&|&1\\1&-1&|&2-a \end{vmatrix}=(a-1)^2(a+1)\)
Dla a różnego od 1 i -1 wyznacznik stopnia 3 jest niezerowy więc rząd macierzy uzupełnionej wynosi 3 i jest większy od rzędu macierzy głównej. Czyli układ jest sprzeczny.
Sprawdź co się dzieje dla:
1)
\(a=1\\
\begin{cases} x-y=1\\x-y=1\\x-y=1\end{cases}\)
.....
Wniosek:....
2)
\(a=-1\\
\begin{cases} -x-y=-1\\x+y=1\\x-y=3\end{cases}\)
.....
Wniosek:....
Dla a różnego od 1 i -1 wyznacznik stopnia 3 jest niezerowy więc rząd macierzy uzupełnionej wynosi 3 i jest większy od rzędu macierzy głównej. Czyli układ jest sprzeczny.
Sprawdź co się dzieje dla:
1)
\(a=1\\
\begin{cases} x-y=1\\x-y=1\\x-y=1\end{cases}\)
.....
Wniosek:....
2)
\(a=-1\\
\begin{cases} -x-y=-1\\x+y=1\\x-y=3\end{cases}\)
.....
Wniosek:....