rząd macierzy

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
mochel
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 405
Rejestracja: 12 paź 2014, 12:46
Podziękowania: 361 razy

rząd macierzy

Post autor: mochel »

oblicz rząd macierzy metodą minorów gdy:
a)A= [00]
[0 1]
[ 2 0]
[0 0]
[-1 3]
[ 0 0]
b)A= [3 6 1 5 2]
[2 3 3 4 1]
[0 3 -7 -2 1]
przepraszam za zapis ale nie umiem inaczej
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: rząd macierzy

Post autor: eresh »

mochel pisze:oblicz rząd macierzy metodą minorów gdy:
a)A= [00]
[0 1]
[ 2 0]
[0 0]
[-1 3]
[ 0 0]

\(rz \begin{bmatrix}0&0\\0&1\\2&0\\0&0\\-1&3\\0&0 \end{bmatrix}=2\)
bo
\(\begin{vmatrix}0&1\\2&0 \end{vmatrix}=-2\neq 0\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ