działania na liczbach zespolonych

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
mochel
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 405
Rejestracja: 12 paź 2014, 12:46
Podziękowania: 361 razy

działania na liczbach zespolonych

Post autor: mochel »

Czy ja to dobrze liczę?
\((-4,0)+( \frac{1}{2}, \sqrt{3}) = (-4 \frac{1}{2}, \sqrt{3})\)
\(( \frac{1}{2}, \sqrt{3}) + (5,-6) = (5 \frac{1}{2}, -6+ \sqrt{3})\)
\((-4, \sqrt{3}) * ( \frac{1}{2}, \sqrt{3}) = (-2, -4 \sqrt{3})\)
\((\frac{1}{2}, \sqrt{3}) * (5,-6)= (5 \frac{1}{2} + 6 \sqrt{3}, -3+5 \sqrt{3})\)
\((5,3)*(-2,8) = (-10-24, 40-6) = (-34,34)\)
\((-6,-7)-(-2,1)=(-6+2, -7-1) = (-4,-8)\)
\(\frac{(-4,1)}{(2,-3)} = (-4,1)* (2,-3)do -1 =(-4,1) * ( \frac{2}{4-9}, \frac{3}{4-9}) =(4, -2 \frac{2}{5})\)
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6261
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

To nie są liczby zespolone tylko wyrażenia algebraiczne.
Skoro nie chciało ci się dopisać i , to sprawdź sobie sam: https://www.matematyka.pl/page.php?p=ko ... -zespolone
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mochel
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 405
Rejestracja: 12 paź 2014, 12:46
Podziękowania: 361 razy

Re: działania na liczbach zespolonych

Post autor: mochel »

niewiele mi to mówi, takie dostałam zadania i wcześniej mieliśmy takie przykłady na uczelni i nie dopisywaliśmy i
tu są podobne działania http://edu.pjwstk.edu.pl/wyklady/alg/scb/index20.html
ODPOWIEDZ