Udowodnienie, ze struktura jest grupą

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Ares97
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 53
Rejestracja: 18 sie 2015, 15:05
Podziękowania: 30 razy
Płeć:

Udowodnienie, ze struktura jest grupą

Post autor: Ares97 »

W zbiorze R Δ (R − {0}) określone jest działanie Δ, gdzie
(a, b) Δ (c, d) = (a + cb, bd)
Dowieść, że ten system jest grupą.


czyli to znaczy, ze aby spelnial warunek łączności tzn:
((a,b) Δ (c,d)) Δ (e,f) = (a,b) Δ ((c,d) Δ (e,f)) ?

Bardzoo prosze o pokazanie jak udowodnic element neutralny i odwrotny

Mam poprawke z tego za 1h dlatego naprawde bardzoo prosze
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

Elementem neutralnym jest \(\left( 0,1\right)\),
a elementem odwrotnym do \(\left(a,b \right)\) jest \(\left( - \frac{a}{b}, \frac{1}{b} \right)\).
Szczegóły odpłatnie . Ale to już raczej po egzaminie :)
ODPOWIEDZ