Rozwiąż równanie

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
jaeck15
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 10
Rejestracja: 09 lut 2017, 21:48
Podziękowania: 2 razy

Rozwiąż równanie

Post autor: jaeck15 »

Dane jest równanie :\(x^4-6x^3+15x^2-18x+10=0\)
Znany jest jeden pierwiastek \(x1=1+i\)
Jak wyliczyć pozostałe pierwiastki-
Redukuje równanie do
\(x^3(-5+i)x^2+(9-4i)x-5+5i\) i co dalej mogę z tym zrobić ?
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

Możesz próbować z dzielnikami wolnego wyrazu \(d=5(i-1)\).
Trzeba za \(x\) wstawiać: -5, 5, i-1, 1-i . Od razu powiem, że \(\pm5\) nie daje spodziewanego wyniku. :).
Dwa sprawdzenia to niewiele, a poćwiczysz działania na zespolonych (chyba o to w tym zadaniu chodzi).
ODPOWIEDZ