Rozwiązać równanie macierzowe

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
jaeck15
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 10
Rejestracja: 09 lut 2017, 21:48
Podziękowania: 2 razy

Rozwiązać równanie macierzowe

Post autor: jaeck15 »

Witam, prosił bym o wskazówki ja zabrać się za taki przykład:
(z-i)^3 +1=0
Jakiej metody tu użyć?
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

Przenieść jedynkę na druga stronę i policzyć wszystkie trzy \(\sqrt[3]{-1}\).
jaeck15
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 10
Rejestracja: 09 lut 2017, 21:48
Podziękowania: 2 razy

Post autor: jaeck15 »

czyli \(x+yi-i=\sqrt[3]-1\)
i dalej równianie ?
\begin{cases} x=\sqrt[3]-1\\yi-i=0
\end{cases}
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

Nie, no co ty!
\(z-i=\sqrt[3]{-1}\)

Policz te pierwiastki i masz \(z\).
jaeck15
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 10
Rejestracja: 09 lut 2017, 21:48
Podziękowania: 2 razy

Post autor: jaeck15 »

za z nie wstawiać postaci algebraicznej ?
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

Nie, nie opłaca się.
Celem jest znalezienie liczby \(z\). Walimy prosto do celu jak torpeda.
jaeck15
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 10
Rejestracja: 09 lut 2017, 21:48
Podziękowania: 2 razy

Post autor: jaeck15 »

Czyli liczę te 3 pierwiastki i podstawiam pod równanie ?
jaeck15
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 10
Rejestracja: 09 lut 2017, 21:48
Podziękowania: 2 razy

Post autor: jaeck15 »

Rozumiem, dzięki
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

Tak zrób. Celem jest znalezienie liczby z. Walimy prosto do celu jak torpeda.
jaeck15
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 10
Rejestracja: 09 lut 2017, 21:48
Podziękowania: 2 razy

Post autor: jaeck15 »

Wyniki mi wyszły takie:
\begin{cases} z=-1+i\\z= \frac{1}{2} - \frac{ \sqrt{3}+2 }{2}i\\z= \frac{1}{4} - \frac{7}{4} i
\end{cases}
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

Super. Sprawdź w wolframie (tak na wszelki), ale nie przejmuj się jak tam będzie to inaczej wyglądało.

No ale ... skąd to 7/4, to nie wiem.
ODPOWIEDZ