Równania macierzowe

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
jaeck15
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 10
Rejestracja: 09 lut 2017, 21:48
Podziękowania: 2 razy

Równania macierzowe

Post autor: jaeck15 »

Witam, proszę i pomoc w rozwiązaniu dwóch równań macierzowych.
1) \(X^{-1}+ \begin{vmatrix} 1 \quad1\quad 1\\0\quad 2\quad 2\\0 \quad0\quad 3 \end{vmatrix}^{T}= \begin{vmatrix} 0\quad2\quad3\\-2\quad0\quad5\\3\quad4\quad0\end{vmatrix}\)

2)\((X+\begin{vmatrix} 1 \quad0\quad 0\\0\quad 2\quad 0\\0 \quad0\quad 3 \end{vmatrix})^{-1}= \begin{vmatrix} 0\quad -3\quad-1\\-2\quad0\quad1\\1\quad2\quad0\end{vmatrix}\)

Bardzo bym prosił o wytłumaczeniu obu przykładów.
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

Tu nie ma co tłumaczyć, tu trzeba zakasać rękawy i uważać, żeby się nie pomylić - to jak przebieranie maku z popiołu.
Oto plan:

1)
  1. transponuj co każą transponować,
  2. po transponowaniu "przenieś" na drugą stronę i odejmij od tej, która tam stoi,
  3. znajdź macierz odwrotną do tego co ci wyszło z odejmowania - to jest (a raczej będzie) szukany X.
2)
  1. znajdź macierz odwrotną do tej po prawej stronie znaku równości,
  2. od tego co ci wyjdzie odejmij macierz z nawiasu - to jest (a raczej ...) szukany X.
Nocka z głowy.
jaeck15
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 10
Rejestracja: 09 lut 2017, 21:48
Podziękowania: 2 razy

Równania macierzowe

Post autor: jaeck15 »

Czy w takim razie w pierwszym nie ma rozwiązania jak wyznacznik wychodzi 0 ?
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

Na to wygląda.
ODPOWIEDZ