Oblicz opór przewodnika
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Oblicz opór przewodnika
Aby wyznaczyć opór przewodnika (R=U/I) zmierzono napięcie U i prąd I. Woltomierz cyfrowy pracujący na zakresie 200V wskazuje wartość 121,56 dokładność (3%+2c) Amperomierz analogowy o klasie 2,5 pracujący na zakresie 100 mA wskazuje 78.35 mA. oblicz szukaną oporność i jej niepewność bezwzględna.
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
i nie dubluj postów
viewtopic.php?f=30&t=82052&p=299806#p299806
viewtopic.php?f=30&t=82052&p=299806#p299806
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl