rozwiazanie ogólne

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kate84
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 738
Rejestracja: 26 wrz 2015, 23:38
Podziękowania: 258 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

rozwiazanie ogólne

Post autor: kate84 »

wyznaczyc rozwiazanie ogólne:
\(\dot{x}=x-y+ \frac{1}{cost}\)
\(\dot{y}=2x-y\)
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

A co tu robi \(\cos t\) ?
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: rozwiazanie ogólne

Post autor: panb »

kate84 pisze:wyznaczyc rozwiazanie ogólne: \(\dot{y}=2x-y\)
Dawno nie widziałem oznaczenia pochodnej przez \(\dot{y}\). Pewnie masz coś wspólnego z fizyką. :)

\(\dot{y}-y=2x\)
Najpierw jednorodne: \(\dot{y}-y=0 \iff \dot{y}=y \iff \frac{\dot{y}}{y}=1\\
\int \frac{{dy}}{y}=\int dx \So \ln y=x+c \So y=Ce^x\)

Uzmienniamy stałą, tzn. \(C=C(x)\). Wtedy \(y=C(x)e^x \So \dot{y}=\dot{C}e^x+Ce^x\) i równanie
\(\dot{y}-y=2x\) przyjmuje postać \(\dot{C}s^x+Ce^x-Ce^x=2x \iff \dot{C}e^x=2x \iff \dot{C}=2xe^{-x}\)
Całkując przez części dostajemy \(C(x)=\int2xe^{-x}dx=C_1-2e^{-x}(x+1)\)

Teraz
  • \(\,\,\,y=C(x)e^x=(C_1-2e^{-x}(x+1))e^x=C_1e^x-2x-2\)
kate84
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 738
Rejestracja: 26 wrz 2015, 23:38
Podziękowania: 258 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

Re: rozwiazanie ogólne

Post autor: kate84 »

To był układ równań do rozwiązania
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

To było tak napisać!
ODPOWIEDZ