odległość dwóch prostych
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
odległość dwóch prostych
witam, jak obliczyć odległość dwóch prostych od siebie mając do dyspozycji tylko ich równania kierunkowe. oczywiście zakładamy, że proste są równoległe, co należy sprawdzić. wartości prostych dowolne, tylko żeby łatwo było mi to zrozumieć ;p
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Wybierz jeden punkt na wybranej przez Ciebie prostej i policz jego odległość od drugiej prostej.
Korzystasz z wzoru na odległość punktu od prostej.
Oczywiście proste są równoległe,czyli mają ten sam współczynnik kierunkowy.
Przykład:
\(l\;:\;y=2x-5\\p\;:\;y=2x+1\\A=(0;-5)\)
\(p\;:\;2x-y+1=0\\d(A;p)= \frac{|2 \cdot 0-(-5)+1|}{ \sqrt{2^2+(-1)^2} }= \frac{6}{ \sqrt{5} }= \frac{6 \sqrt{5} }{5}\)
Możesz też zastosować wzór na odległość prostych równoległych.
\(y=ax+k\;\;\;\;i\;\;\;\;y=ax+l\\d= \frac{|l-k|}{ \sqrt{1+a^2} }\)
Korzystasz z wzoru na odległość punktu od prostej.
Oczywiście proste są równoległe,czyli mają ten sam współczynnik kierunkowy.
Przykład:
\(l\;:\;y=2x-5\\p\;:\;y=2x+1\\A=(0;-5)\)
\(p\;:\;2x-y+1=0\\d(A;p)= \frac{|2 \cdot 0-(-5)+1|}{ \sqrt{2^2+(-1)^2} }= \frac{6}{ \sqrt{5} }= \frac{6 \sqrt{5} }{5}\)
Możesz też zastosować wzór na odległość prostych równoległych.
\(y=ax+k\;\;\;\;i\;\;\;\;y=ax+l\\d= \frac{|l-k|}{ \sqrt{1+a^2} }\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
Re: odległość dwóch prostych
Do dyspozycji mamy wyłącznie wektory kierunkowe prostych i działamy w 3D.
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
Re: odległość dwóch prostych
co masz na myśli pisząc "wartości prostych " ?srgtun pisze:... wartości prostych dowolne,
Same wektory kierunkowe to mało żeby policzyć odległość prostych.