rownania macierzowe

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
ambiwalencja
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 11
Rejestracja: 11 sty 2017, 21:07
Podziękowania: 12 razy
Płeć:

rownania macierzowe

Post autor: ambiwalencja »

Rozwiaz rownanie macierzowe za pomoca macierzy odwrotnej

\(\begin{bmatrix} 1&1&1\\2&-3&5\\-1&2&-1\end{bmatrix} \times X = \begin{bmatrix} 4\\-5\\2\end{bmatrix}\)
mint18
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 12
Rejestracja: 29 sty 2017, 01:11
Płeć:

Post autor: mint18 »

Wyznacz macierz odwrotną do\(\begin{bmatrix} 1&1&1\\2&-3&5\\-1&2&-1\end{bmatrix}\), a następnie pomnóż równanie lewostronnie (przez tą macierz odwrotną). Potem pozostaje skorzystać z własności \(A^{-1} A=I\) oraz \(I X = X\).
ambiwalencja
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 11
Rejestracja: 11 sty 2017, 21:07
Podziękowania: 12 razy
Płeć:

Post autor: ambiwalencja »

A jak bedzie wygladalo obliczenie macierzy odwrotnj za pomoca macierzy dolaczonej jednostkowej? Bo utknelam przy ktorejs operacji elementarnej i nie moge ruszyc dalej :(
mint18
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 12
Rejestracja: 29 sty 2017, 01:11
Płeć:

Re: rownania macierzowe

Post autor: mint18 »

Czy masz narzuconą metodę wyznaczania macierzy odwrotnej? Twojej metody niestety nie poznałem (i obecnie mam zbyt mało czasu, żeby ją pojąć i Ci wytłumaczyć). Ale jeśli nie masz narzuconej metody to polecam ten pdf: http://math.uwb.edu.pl/~randrusz/alglin/macodwr.pdf
Tam jest wszystko świetnie opisane ;)
ODPOWIEDZ