W której ćwiartce układu wsp. nie leży żadne rozwiązanie równania \(z^3=-3-\sqrt{3}*i\)
Odp. w II ćwiartce
Próbowałem zamienić to na postać trygonometryczną i wyznaczyć 3 pierwiastki ale coś wynik mi zły wychodzi
Liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- Matematyk_64
- Stały bywalec
- Posty: 549
- Rejestracja: 09 lut 2012, 14:18
- Lokalizacja: Legnica
- Otrzymane podziękowania: 161 razy
- Płeć:
- Kontakt:
Pokaż to do czego już doszedłeś. Wygodniej jest w postaci wykładniczej.
Wrzutnia matematyczna: http://www.centrum-matematyki.pl/edukac ... tematyczna
gg: 85584
skype: pi_caria
gg: 85584
skype: pi_caria
- Matematyk_64
- Stały bywalec
- Posty: 549
- Rejestracja: 09 lut 2012, 14:18
- Lokalizacja: Legnica
- Otrzymane podziękowania: 161 razy
- Płeć:
- Kontakt:
Re: Liczby zespolone
\(z^3=-3 - \sqrt{3} i = |z^3|e^{i{\varphi }}\)
\(|z^3|=2\sqrt{3}\)
\(\varphi = \frac{7\pi}{6}\)
\(z^3= 2 \sqrt{3}e^{i{ \frac{7\pi}{6} }}\)
Stąd pierwiastki 3 stopnia:
\(z= \sqrt[3]{2 \sqrt{3}}e^{i {\frac{ \frac{7 \pi }{6}+2k \pi}{3}}}\)
gdzie k=0,1,2
kąty wskazuje ułamek w wykładniku
\(\varphi_0 = \frac{7 \pi }{18} = 70^ \circ\)(pierwsza ćwiartka)
\(\varphi_1 = \frac{7\pi}{18}+ \frac{2\pi}{3} = 190^ \circ\)(trzecia ćwiartka)
\(\varphi_2 = \frac{7\pi}{18}+ \frac{4\pi}{3} = 310^ \circ\)(czwarta ćwiartka)
\(|z^3|=2\sqrt{3}\)
\(\varphi = \frac{7\pi}{6}\)
\(z^3= 2 \sqrt{3}e^{i{ \frac{7\pi}{6} }}\)
Stąd pierwiastki 3 stopnia:
\(z= \sqrt[3]{2 \sqrt{3}}e^{i {\frac{ \frac{7 \pi }{6}+2k \pi}{3}}}\)
gdzie k=0,1,2
kąty wskazuje ułamek w wykładniku
\(\varphi_0 = \frac{7 \pi }{18} = 70^ \circ\)(pierwsza ćwiartka)
\(\varphi_1 = \frac{7\pi}{18}+ \frac{2\pi}{3} = 190^ \circ\)(trzecia ćwiartka)
\(\varphi_2 = \frac{7\pi}{18}+ \frac{4\pi}{3} = 310^ \circ\)(czwarta ćwiartka)
Wrzutnia matematyczna: http://www.centrum-matematyki.pl/edukac ... tematyczna
gg: 85584
skype: pi_caria
gg: 85584
skype: pi_caria