Wyznaczyć jądra, obrazy oraz ich bazy dla] przekształcenia
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- panb
- Expert
- Posty: 5122
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
- Płeć:
\(Ker L= \left\{(x,y,z)\in\rr^3: L(x,y,z)=(0,0) \right\} = \left\{(x,y,z)\in\rr^3: x+y=0,y+z=0\right\}\)
\(\begin{cases} x+y=0\\y+z=0\end{cases} \iff \begin{cases} x=-y\\z=-y \end{cases}\)
Wobec tego \(Ker L= \left\{(t,-t,t): t\in \rr \right\}\)
\(\left\{ (t,-t,t):t\in\rr\right\}= \left\{t(1,-1,1),\,\,t\in\rr \right\}=lin \left\{ (1,-1,1)\right\}\), więc \(dim(Ker L)=1\)
Zatem \(Ker L= \left\{(t,-t,t): t\in \rr \right\}\), a bazą jądra jest wektor (1,-1,1)
Uwaga: jądrem jest linia prosta w \(\rr^3\) określona równaniem parametrycznym \(\begin{cases}x=y\\y=-t\\z=t \end{cases}\)
Aby znaleźć obraz przekształcenia L, znajdujemy obraz bazy przestrzeni \(\rr^3\) w tym przekształceniu.
Zatem \(Im L=\rr^2\), a bazą są wektory (1,0) i (0,1)
Przy okazji, spełniony jest warunek \(\dim(\rr^3)=dim(Ker L)+dim(Im L)\), bo 3=1+2
\(\begin{cases} x+y=0\\y+z=0\end{cases} \iff \begin{cases} x=-y\\z=-y \end{cases}\)
Wobec tego \(Ker L= \left\{(t,-t,t): t\in \rr \right\}\)
\(\left\{ (t,-t,t):t\in\rr\right\}= \left\{t(1,-1,1),\,\,t\in\rr \right\}=lin \left\{ (1,-1,1)\right\}\), więc \(dim(Ker L)=1\)
Zatem \(Ker L= \left\{(t,-t,t): t\in \rr \right\}\), a bazą jądra jest wektor (1,-1,1)
Uwaga: jądrem jest linia prosta w \(\rr^3\) określona równaniem parametrycznym \(\begin{cases}x=y\\y=-t\\z=t \end{cases}\)
Aby znaleźć obraz przekształcenia L, znajdujemy obraz bazy przestrzeni \(\rr^3\) w tym przekształceniu.
- \(L(1,0,0)=(1+0,0+0)=(1,0)\\
L(0,1,0)=(1,1)\\
L(0,0,1)=(0,1)\)
Zatem \(Im L=\rr^2\), a bazą są wektory (1,0) i (0,1)
Przy okazji, spełniony jest warunek \(\dim(\rr^3)=dim(Ker L)+dim(Im L)\), bo 3=1+2