Układ nieliniowy

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Artegor
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 594
Rejestracja: 09 lis 2015, 18:25
Podziękowania: 364 razy
Płeć:

Układ nieliniowy

Post autor: Artegor »

Rozwiąż układ równań nieliniowych


\(\begin{cases}2^x+2^{y-1}=3\\2^{x-1}+2^y=5\end{cases}\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

podstaw \(2^x=a\\2^y=b\)
Artegor
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 594
Rejestracja: 09 lis 2015, 18:25
Podziękowania: 364 razy
Płeć:

Post autor: Artegor »

Okej zrobiłem tak, wyszło mi

\(2^x= \frac{2}{3}\)

więc \(x= \frac{ln \frac{2}{3} }{ln2}\)?
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Układ nieliniowy

Post autor: eresh »

Artegor pisze:Rozwiąż układ równań nieliniowych


\(\begin{cases}2^x+2^{y-1}=3\\2^{x-1}+2^y=5\end{cases}\)
\(\begin{cases}2^x=3-2^y\cdot 0,5\\0,5\cdot (3-0,5\cdot 2^y)+2^y=5\end{cases}\\
1,5-\frac{1}{4}\cdot 2^y+2^y=5\\
\frac{3}{4}\cdot 2^y=3,5\\
2^y=\frac{14}{3}\\
y=\log_2\frac{14}{3}\)


\(2^x=3-0,5\cdot 2^y\\
2^x=3-0,5\cdot\frac{14}{3}\\
2^x=\frac{2}{3}\\
x=\log_2\frac{2}{3}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re:

Post autor: radagast »

Artegor pisze:Okej zrobiłem tak, wyszło mi

\(2^x= \frac{2}{3}\)

więc \(x= \frac{ln \frac{2}{3} }{ln2}\)?
bardzo dobrze :) (chociaż ładniej byłoby \(x=1-log_23\)) I teraz y.
Artegor
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 594
Rejestracja: 09 lis 2015, 18:25
Podziękowania: 364 razy
Płeć:

Post autor: Artegor »

Okej dziękuje bardzo, z y już sobie poradzę :)
ODPOWIEDZ