Napisać równania prostej/znaleźć równanie prostej.

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
KALIFF
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 13
Rejestracja: 14 sty 2017, 17:55
Płeć:

Napisać równania prostej/znaleźć równanie prostej.

Post autor: KALIFF »

Witam potrzebuje pomocy z tymi zadaniami :


1)Napisać równania prostej (normalne, krawędziowe, parametryczne) przechodzącej przez punkty:
P1 = (2, 3), P2 = (−3, 7).


2)Znaleźć równanie prostej, która przechodzi przez punkt P = (−1, 2) i jest
(a) równoległa do prostej 3x − y + 2 = 0; (b) prostopadła do prostej x + y = 0.
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Napisać równania prostej/znaleźć równanie prostej.

Post autor: radagast »

A czy to nie jest tak, że równanie krawędziowe ma tylko prosta w przestrzeni ? (bo to jest równanie dwóch przecinających się płaszczyzn)
KALIFF
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 13
Rejestracja: 14 sty 2017, 17:55
Płeć:

Post autor: KALIFF »

Nie wiem ;p
ODPOWIEDZ