Równanie prostej

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Artegor
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 594
Rejestracja: 09 lis 2015, 18:25
Podziękowania: 364 razy
Płeć:

Równanie prostej

Post autor: Artegor »

Prostą \(l: \begin{cases} x+y-3=0 \\ -y+z-1=0 \end{cases}\) zapisać w postaci parametrycznej.
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Równanie prostej

Post autor: radagast »

Artegor pisze:Prostą \(l: \begin{cases} x+y-3=0 \\ -y+z-1=0 \end{cases}\) zapisać w postaci parametrycznej.
wektor równoległy: \(\left[ 1,1,0\right] \times \left[ 0,-1,1\right]= \left[1,-1,-1 \right]\)
punkt, przez który prosta przechodzi: \(\left( 2,1,2\right)\)
No to \(\begin{cases}x=t+2\\y=-t+1\\z=-t+2 \end{cases}\)
ODPOWIEDZ