Proszę bardzo o pomoc w rozwiązaniu równań:
a)\(e^z= \frac{1+i \sqrt{3} }{2}\)
b)\(\sin z= \frac{4}{3}i\)
dwa równania
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 2946
- Rejestracja: 20 gru 2013, 21:41
- Lokalizacja: Radom
- Otrzymane podziękowania: 1556 razy
- Płeć:
Re: dwa równania
a)
\(e^z=e^{x+iy}= e^x \cdot \cos y+e^x \cdot \sin y \cdot i\) =\(\frac{1}{2} +\frac{ \sqrt{3} }{2}i\)=\(\cos \frac{ \pi }{3}+ \sin \frac{ \pi }{3}i\)
\(\begin{cases} e^x \cdot \cos y= \cos \frac{ \pi }{3} \\e^x \cdot \sin y= \sin \frac{ \pi }{3} \end{cases}\)
stąd \(e^{2x}( \cos ^2y+ \sin ^2y)= \sin ^2\frac{ \pi }{3} + \cos ^2\frac{ \pi }{3}\)
\(e^{2x}= 1=e^0\)
\(x=0\)
Dalej już z górki.
\(e^z=e^{x+iy}= e^x \cdot \cos y+e^x \cdot \sin y \cdot i\) =\(\frac{1}{2} +\frac{ \sqrt{3} }{2}i\)=\(\cos \frac{ \pi }{3}+ \sin \frac{ \pi }{3}i\)
\(\begin{cases} e^x \cdot \cos y= \cos \frac{ \pi }{3} \\e^x \cdot \sin y= \sin \frac{ \pi }{3} \end{cases}\)
stąd \(e^{2x}( \cos ^2y+ \sin ^2y)= \sin ^2\frac{ \pi }{3} + \cos ^2\frac{ \pi }{3}\)
\(e^{2x}= 1=e^0\)
\(x=0\)
Dalej już z górki.