Czy wektor \(\left|\begin{array}{ccc}1\\0\\1\end{array}\right|\)
jest wektorem własnym macierzy \(\left|\begin{array}{ccc}5&6&-3\\-1&0&1\\1&2&1\end{array}\right|\)
Proszę o pomoc
wektor własny
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 2946
- Rejestracja: 20 gru 2013, 21:41
- Lokalizacja: Radom
- Otrzymane podziękowania: 1556 razy
- Płeć:
Re: wektor własny
Bo :
\(\begin{bmatrix}5& 6&-3 \\ -1&0&1\\1&2&1 \end{bmatrix}\) \(\cdot\) \(\begin{bmatrix} 1\\ 0\\1 \end{bmatrix}\) =\(\begin{bmatrix} 2\\ 0\\2 \end{bmatrix}\) =\(2\)\(\cdot\) \(\begin{bmatrix} 1\\ 0\\1 \end{bmatrix}\)
\(\begin{bmatrix}5& 6&-3 \\ -1&0&1\\1&2&1 \end{bmatrix}\) \(\cdot\) \(\begin{bmatrix} 1\\ 0\\1 \end{bmatrix}\) =\(\begin{bmatrix} 2\\ 0\\2 \end{bmatrix}\) =\(2\)\(\cdot\) \(\begin{bmatrix} 1\\ 0\\1 \end{bmatrix}\)