Równanie kwadratowe

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
bajacz
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 05 kwie 2009, 22:19

Równanie kwadratowe

Post autor: bajacz »

Witam !

Mam problem z obliczeniem pierwiastka z delty w następującym równaniu kwadratowym:
\(z^{2}+z+(-1+3i)=0\)

Znalazłem taki sposób na obliczenie tego pierwiastka:
\(\sqrt{\Delta}=(\sqrt{\frac{5+13}{2}}+i(-1)\sqrt{\frac{-5+13}{2}})=3-2i\)
Czy ktoś potrafi wytłumaczyć skąd takie rozwiązanie się wzięło i jaki wzór tu został zastosowany?

Ja próbowałem to rozwiązać poprzez układ równań z \((x+yi)^{2}=5-12i\), ale nie wiem na jakiej podstawie mam odrzucać rozwiązania, które z tego układu otrzymuję. Rozwiązaniem tego układu są, o ile się nie mylę, 4 pary liczb. Którą parę mam wybrać?

Z góry dziękuję za pomoc :)
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

\(\Delta=5 - 12i\)
\(\sqrt{\Delta}= \sqrt{5 - 12i} = \sqrt{9-12i-4} = \sqrt{3^2-12i+(2i)^2} = \sqrt{(3-2i)^2}= |3-2i|=3-2i\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
miodzio1988
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1751
Rejestracja: 05 sie 2009, 13:08
Otrzymane podziękowania: 207 razy

Post autor: miodzio1988 »

anka pisze:\(\Delta=5 - 12i\)
\(\sqrt{\Delta}= \sqrt{5 - 12i} = \sqrt{9-12i-4} = \sqrt{3^2-12i+(2i)^2} = \sqrt{(3-2i)^2}= |3-2i|=3-2i\)
Błagam Cię, popraw te bzdury które napisałaś. Elementarnej wiedzy nawet nie posiadasz na temat liczb zespolonych.
Po pierwsze: z tego pierwiastka powinny Ci wyjść dwie liczby zesplone ( pierwiastek z liczby zespolonej to tak naprawdę pewien zbior)
Po drugie: jeszcze raz zerknij na definicję modułu liczby zespolonej. Bo dwa razy napisałaś straszną glupotę w związku z tą definicją.
Rzeczywiście w tej linijce jest napisane coś nie tak, ale sposób w jaki zwracasz na to uwagę jest dość nieprzyjemny.
Nie wiem, czy to nabije ci chętnych do skorzystania z pomocy reklamowanej w podpisie.

Te dyskusje na forum czasem więcej pożytku przynoszą, gdy błąd się pojawia i zostaje przedyskutowany niż, gdy wszystko idzie gładko. Zatem tak jak mówisz
\(\sqrt{(3-2i)^2}=\sqrt{(2i-3)^2}=\lbrace{3-2i,2i-3\rbrace\) i nie można tam wstawić pomiędzy liczby \(|3-2i|=\sqrt{9+4}=\sqrt{13}\), która jest liczbą rzeczywistą.

Oprócz wskazania "bzdury" warto podać od razu wyjaśnienie. Tak jest sympatyczniej.
escher
W sprawie rozwiązania zadań proszę pisać na numer GG
6401380
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

Jak już zauważyłeś nie posiadam nawet elementarnej wiedzy z zakresu liczb zespolonych, nie jestem więc w stanie tego poprawić.
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
BetrR65
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 159
Rejestracja: 21 lut 2010, 12:51
Otrzymane podziękowania: 1 raz

Post autor: BetrR65 »

miodzio1988 pisze:
anka pisze:\(\Delta=5 - 12i\)
\(\sqrt{\Delta}= \sqrt{5 - 12i} = \sqrt{9-12i-4} = \sqrt{3^2-12i+(2i)^2} = \sqrt{(3-2i)^2}= |3-2i|=3-2i\)
Błagam Cię, popraw te bzdury które napisałaś. Elementarnej wiedzy nawet nie posiadasz na temat liczb zespolonych.
Po pierwsze: z tego pierwiastka powinny Ci wyjść dwie liczby zesplone ( pierwiastek z liczby zespolonej to tak naprawdę pewien zbior)
Po drugie: jeszcze raz zerknij na definicję modułu liczby zespolonej. Bo dwa razy napisałaś straszną glupotę w związku z tą definicją.
Jeśli chodzi o równanie kwadratowe, to chyba wystarczy jednen z pierwiastów z wyróżnika trójmianu.
A może powiesz mi, dlaczego w rówaniu kwadratowym rozwiązywanym w zbiorze liczb rzeczywsistych, jeśli np. delta wynosi 25, dlaczego nie liczysz, że jeden pierwiastek równy jest 5, a drugi -5 ???
Awatar użytkownika
escher
Moderator
Moderator
Posty: 308
Rejestracja: 26 wrz 2008, 13:41
Podziękowania: 1 raz
Otrzymane podziękowania: 68 razy

Post autor: escher »

Przepraszam, że wyżej niechcący kliknąłem edycję posta zamiast odpowiedzi
ODPOWIEDZ