\(\begin{bmatrix}1&2&1 &0\\-6&1 &0 &1\\ 9& 0 & 0&0\\1&3 &1&1\\3 &2 &1 &0\end{bmatrix}\)
mam taka macierz, i potrzebuje obliczyc jej rzad
wiem, ze trzeba obliczyc jej wyznacznik, ale gubie sie w tym, bo to trzeba z la place'a...
pomocy...
rzad macierzy
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Wydaje mi się ze łatwiej będzie metodą Gausa.
Na początek wykonujemy operacje \(\frac{1}{9}W_3, W_1-W_3,W_2+6W_3,W_4-W_3,W_5-3W_3\), otrzymujemy
\(\begin{bmatrix}0&2&1 &0\\0&1 &0 &1\\ 1& 0 & 0&0\\0&3 &1&1\\0 &2 &1 &0\end{bmatrix}\sim_{W_5-W_1} \begin{bmatrix}0&2&1 &0\\0&1 &0 &1\\ 1& 0 & 0&0\\0&3 &1&1\\0 &0 &0 &0\end{bmatrix}\sim_{W_1+W_2-W_4}\begin{bmatrix}0&0&0 &0\\0&1 &0 &1\\ 1& 0 & 0&0\\0&3 &1&1\\0 &0 &0 &0\end{bmatrix}\)
Widać, że rząd jest równy 3
Na początek wykonujemy operacje \(\frac{1}{9}W_3, W_1-W_3,W_2+6W_3,W_4-W_3,W_5-3W_3\), otrzymujemy
\(\begin{bmatrix}0&2&1 &0\\0&1 &0 &1\\ 1& 0 & 0&0\\0&3 &1&1\\0 &2 &1 &0\end{bmatrix}\sim_{W_5-W_1} \begin{bmatrix}0&2&1 &0\\0&1 &0 &1\\ 1& 0 & 0&0\\0&3 &1&1\\0 &0 &0 &0\end{bmatrix}\sim_{W_1+W_2-W_4}\begin{bmatrix}0&0&0 &0\\0&1 &0 &1\\ 1& 0 & 0&0\\0&3 &1&1\\0 &0 &0 &0\end{bmatrix}\)
Widać, że rząd jest równy 3