przestrzeń liniowa

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
martales3
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 11
Rejestracja: 23 lis 2008, 20:54

przestrzeń liniowa

Post autor: martales3 »

Które z następujących zbiorów są podprzestrzeniami liniowymi odpowiednich przestrzeni:
a) {(x1,x2,x3)należy R3:x1=0}
b) {(x1,x2,x3) należy R3:x1+x3=0}
c){(x1,x2,x3) należy R4:x1+x3-3x4=0}
d) {(x1,x2,x3) należy R3:x1+2x2=1}
Czy ktoś pomoże mi to rozwiązać?? Bardzo proszę i z góry dziękuję
Awatar użytkownika
wodnik
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 107
Rejestracja: 24 cze 2008, 11:35
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Kontakt:

Post autor: wodnik »

Tylko ostatnia nie jest. Musisz sprawdzić, że jak dwa wektory spełniają podany warunek to ich suma też go spełnia i że pomnożony wektor przez liczbę też go spełnia.
martales3
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 11
Rejestracja: 23 lis 2008, 20:54

Post autor: martales3 »

a tak konkretnie :? na jednym przykładzie można :? :)
Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1863
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: supergolonka »

martales3
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 11
Rejestracja: 23 lis 2008, 20:54

Post autor: martales3 »

dzięki:)
ODPOWIEDZ