wyznaczyć współrzędne punktów przecięcia płaszczyzny

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
matoolekm
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 20
Rejestracja: 30 gru 2009, 10:45

wyznaczyć współrzędne punktów przecięcia płaszczyzny

Post autor: matoolekm »

wyznaczyć współrzędne punktów przecięcia płaszczyzny \(2x+y-3z-6=0\)z osiami układu współrzędnych
bardzo będę wdzięczny za pomoc
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

Punkty te mają współrzędne: (x,0,0), (0,y,0) i (0,0,z)

2x-6=0, x=3
y-6=0, y=6
-3z-6=0, z=-2

Czyli są to punkty: (3,0,0,), (0,6,0) i (0,0,-2)
matoolekm
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 20
Rejestracja: 30 gru 2009, 10:45

Post autor: matoolekm »

God bless you ;)
ODPOWIEDZ