Eliminacja Gaussa

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
gaulo90
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 15
Rejestracja: 29 mar 2009, 15:35

Eliminacja Gaussa

Post autor: gaulo90 »

zad.1.Rozwiąż układ równań stosując eliminacje Gaussa
a)\(\begin{cases}x+2y+3z-t=-1\\ 3x+6y+7z+t=5\\ 2x+4y+7z-4t=-6 \end{cases}\)

Rozwiazalem to tak(nie wiem jak w letex napisac macierz rozszerzona,sorry za czytelnosc):

/ 1 2 3 -1 / -1 /
/ 3 6 7 1 / 5 /
/ 2 4 7 -4 / -6 /

r2-3r1 r3-2r1
===================>


/ 1 2 3 -1 /-1/
/ 0 0 -2 4 / 8/
/ 0 0 1 -2/-4/


r1-3r3
=======>



/1 2 0 5/-1/
/0 0 -2 4/8/
/0 0 1 -2/-4/

x=11-2y-5t z=2t-4
b) \(\begin{cases} 6x+3y+z+2t =5\\ 5x+7y+2z+7t =9\\ 7x-y-3t=1\\4x+11y+3z+12t=13 \end{cases}\)


W tym niestety wychodza mi caly czas glupoty i nie wiem jak sie za nie prawidlowo zabrac
ODPOWIEDZ