algebra

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Patrick
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 15 paź 2009, 17:49

algebra

Post autor: Patrick »

Find the number that when divided by 3 gives the rest 2
and divided by 4 gives rest 0
and divided by 7 gives rest 1.

I solved as follows:
p1 = 3 q1 = 2
p2 = 4 q2 = 0
p3 = 7 q3 = 1

3 | (q-2) = 3a + 2
4 | (q-0) = 4b + 0
7 | (q-1) = 7c + 1

what are the results for the numbers a, b, c and what is the q?
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6584
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

A po polsku to jak to będzie?
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
ODPOWIEDZ