Oblicz kąt między wektorami p i q. proszę o pomoc

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
gkmbr
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:37

Oblicz kąt między wektorami p i q. proszę o pomoc

Post autor: gkmbr »

Oblicz kąt między wektorami p i q jeśli wiadomo, że wektory a =2 p+q i
b =-4 p+5q są wzajemnie prostopadłe, oraz że p =q
jola
Expert
Expert
Posty: 5246
Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1967 razy
Płeć:

Post autor: jola »

co oznacza kwadracik ?
gkmbr
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:37

Post autor: gkmbr »

te kwadraciki niczego nie oznaczają, nie powinno być ich tam.
jola
Expert
Expert
Posty: 5246
Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1967 razy
Płeć:

Post autor: jola »

\(\begin{cases}\vec{a}=2\vec{p}+\vec{q}\\ \vec{b}=-4\vec{p}+5\vec{q}\\ p=q\\ \vec{a}\perp \vec{b}\ \ \Rightarrow\ \ \ \vec{a} \circ \vec{b}=0\end{cases}\ \ \ \Rightarrow\ \ \ \begin{cases}(2\vec{p}+\vec{q})\circ (-4\vec{p}+5\vec{q})=0\\p=q\end{cases}\ \ \Rightarrow\ \ \ \begin{cases}-8p^2+10\vec{p}\circ \vec{q}-4\vec{p}\circ \vec{q}+5q^2=0\\p=q\end{cases}\ \ \ \Rightarrow\\ \Rightarrow\ \ \ \begin{cases}-8p^2+5p^2+6\vec{p}\circ \vec{q}=0\\p=q\end{cses}\ \ \ \Rightarrow\ \ \ \begin{cases}-3p^2+6\cdot p\cdot q\cdot \cos\angle\{\vec{p},\vec{q}\}=0\\p=q\end{cases}\ \ \ \Rightarrow\ \ \ 6p^2\cos\angle\{\vec{p},\vec{q}\}=3p^2\ \ \ \\ \Rightarrow\ \ \cos\angle\{\vec{p},\vec{q}\}=\frac{1}{2}\ \ \Rightarrow\ \ \ |\angle\{\vec{p},\vec{q}\}|=60^\circ\)
ODPOWIEDZ