Wektory

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
gwlg
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 01 paź 2009, 19:58

Wektory

Post autor: gwlg »

Witam
Mam problem z rozwiązaniem następujących zadań:
1) Sprawdź czy wektory \(\vec{A}=(4,0,2)\), \(\vec{B}=(2,-2,1)\), \(\vec{C}=(2,2,1)\) leżą w jednej płaszczyźnie?

2) Wektory tworzące trójkąt spełniają relację \(\vec{A} + \vec{B} + \vec{C} =0\).
Korzystając z rachunku wektorów wykazać, że ze środkowych trójkąta można utworzyć trójkąt.

Z góry dziękują za wszelką pomoc :)
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

wektor A jest sumą wektorów B i C,zatem wektory te tworzą trójkąt,a jest to figura płaska,
Wniosek:dane wektory leżą w jednej płaszczyźnie.
Suma wektorów A+B+C = 0 z tego wynika,że z tych wektorów można utworzyć trójkąt-figurę płaską.(drugi rodzaj uzasadnienia)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ