Witam wszystkich
prosze o pomoc w rozwiazaniu nastepujacego zadania:
Podaj przyklady dwoch par (a,b), dla ktorych uklad ten jest sprzeczny.
x+y+az=a
ax+y-2z=b
x+y+6z=a
uklady rownan
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Oblicz wyznacznik główny dla układu i przyrównaj go do zera.Uzyskasz wartości parametru a,dla których
układ może być sprzeczny lub nieoznaczony.
Podstaw pierwszą z tych wartości do układu i oblicz wyznaczniki dla x ,y ,z i zbadaj dla jakich wartości
parametru b co najmniej jeden z tych wyznaczników będzie różny od zera - wtedy układ jest sprzeczny.
Podstaw drugą wartość parametru a i powtórz obliczenia wyznaczników itd.
Możesz też potraktować te równania jako równania płaszczyzn i zbadać dla jakich a i b płaszczyzny te
będą równoległe.Warunek równoległości płaszczyzn znajdziesz w tablicach matematycznych.
układ może być sprzeczny lub nieoznaczony.
Podstaw pierwszą z tych wartości do układu i oblicz wyznaczniki dla x ,y ,z i zbadaj dla jakich wartości
parametru b co najmniej jeden z tych wyznaczników będzie różny od zera - wtedy układ jest sprzeczny.
Podstaw drugą wartość parametru a i powtórz obliczenia wyznaczników itd.
Możesz też potraktować te równania jako równania płaszczyzn i zbadać dla jakich a i b płaszczyzny te
będą równoległe.Warunek równoległości płaszczyzn znajdziesz w tablicach matematycznych.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.