znależć rozkłąd wektora w bazie

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
jonhio
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 326
Rejestracja: 17 sie 2009, 11:02
Podziękowania: 27 razy

znależć rozkłąd wektora w bazie

Post autor: jonhio »

wektor x ma w bazie kanonicznej rozklad=3e1 +2e2+5e3. znaleźć rozkład tego wektora w bazie:
(1,2,3) (1,1,2) (2,1,0) wyliczam sobie współrzedne z tej bazy L1 L2 i L3 podkladam do(3,2,5) ale wyniki wychodzą mi inne prosszę o pomoc
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

\(a[1,\ 2,\ 3]+b[1,\ 1,\ 2]+c[2,\ 1,\ 0]=[3,\ 2,\ 5]\\ \begin{cases}a+b+2c=3\\2a+b+c=2\\3a+2b=5 \end{cases} \\ \begin{cases}3a+2b+3c=5\\3a+2b=5 \end{cases} \\c=0\\ \begin{cases}a+b=3\\2a+b=2 \end{cases} \\a=-1\\b=4\\ \begin{cases}a=-1\\b=4\\c=0 \end{cases}\)
Czy o to chodziło?
jonhio
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 326
Rejestracja: 17 sie 2009, 11:02
Podziękowania: 27 razy

Post autor: jonhio »

tak;d dziękuję Ci
ODPOWIEDZ