rownanie stycznej

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
michal_b
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 21
Rejestracja: 05 lut 2011, 20:38
Podziękowania: 10 razy
Płeć:

rownanie stycznej

Post autor: michal_b »

dana jest parabola y^2=12x Napisz rownanie stycznej do paraboli wiedzac ze jest ona prostopadla do prostej 2x+y-7=0
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

Prosta prostopadła do danej prostej ma równanie:
\(x-2y+k=0\)
Ta prosta ma 1 wspólny punkt z parabolą:
\(x=\frac{1}{12}y^2\\\frac{1}{12}y^2-2y+k=0\\\Delta=4-4\cdot\frac{1}{12}k=4-\frac{1}{3}k\\4-\frac{1}{3}k=0\\\frac{1}{3}k=4\\k=12\\x-2y+12=0\)
ODPOWIEDZ