uklady rownan

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
under500
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 04 lut 2011, 17:26

uklady rownan

Post autor: under500 »

Umie ktos rozwiazac?
Rozwiazac uklad mtoda cramera
X+y+z=2
-X+2y=3
-Y+z=-3

Rozwiazac
2x+y+2z=-1
-x+2z+2t=3
X-2y+t=2
under500
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 04 lut 2011, 17:26

Post autor: under500 »

Bardzo prosze o rozwiazanie :)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

Trzeba policzyć cztery wysznaczniki (macierzy 3x3)
a następnie zastosować wzory Cramera: \(x= \frac{W_x}{W},y= \frac{W_y}{W}, z= \frac{W_z}{W}\)
Przynajmniej spróbuj. Nie jest trudne tyko wymaga uwagi. Ale nie więcej niż przy przepisywaniu :D
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

W tym drugim macierz będzie 4x4 ale bedzie miała dużo 0 :D
ODPOWIEDZ