obliczyć wyznacznik

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
under500
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 04 lut 2011, 17:26

obliczyć wyznacznik

Post autor: under500 »

Obliczyć wyznacznik
−1 0 1 2
2 1 0 1
1 0 2 -1
0 2 -1 0
Awatar użytkownika
ewelawwy
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2057
Rejestracja: 16 kwie 2010, 15:32
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 2 razy
Otrzymane podziękowania: 910 razy
Płeć:

Post autor: ewelawwy »

\(\|-1\ 0\ \ \ 1\ \ \ 2\\\ 2\ \ 1\ \ \ 0\ \ \ 1\\\ 1\ \ 0\ \ \ 2\ -1\\\ 0\ \ 2\ -1\ \ \ 0\|=1\cdot(-1)^{2+2}\cdot\|-1\ \ 1\ \ 2\\\ 1\ \ 2\ -1\\\ 0\ -1\ \ 0\|+2\cdot (-1)^{4+2}\cdot\|-1\ 1\ 2\\\ 2\ 0\ \ 1\\\ 1\ 2\ -1\|=-2+1+2(8+1+2+2)=25\)
agulka
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 418
Rejestracja: 29 wrz 2009, 00:54
Otrzymane podziękowania: 123 razy

Post autor: agulka »

\(\begin{bmatrix} -1&0&1&2\\2&1&0&1\\1&0&2&-1\\0&2&-1&0 \end{bmatrix}\)

\(w_{3} +2w_{4} \ oraz \ w_{1}+w_{4} = \begin{bmatrix} -1&2&0&2\\2&1&0&1\\1&4&0&-1\\0&2&-1&0\end{bmatrix} = (-1)^7 \cdot (-1) \cdot \det \begin{bmatrix}-1&2&2\\2&1&1\\1&4&-1\end{bmatrix} = 1+2+16-2+4+4 = 25\)
ODPOWIEDZ