Macierze Problem 1 zadanie

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
toxic18
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 31 sty 2011, 21:04
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Macierze Problem 1 zadanie

Post autor: toxic18 »

H jest pierwiastkiem tej macierzy. czy macierz H jest osobliwa?

\(\begin{bmatrix} 2&-1\\-1&2\\2&2\end{bmatrix}\)\(\cdot\)\(\begin{bmatrix}1&-1\\-1&-2\\1&0\end{bmatrix}\)\(|^{T}\)\(\cdot\)H - (\(\begin{bmatrix} 6&1\\-2&0\end{bmatrix}\)\(\cdot\)\(\left[\begin{array}{ccc}1&0&-1\\0&3&2\end{array}\right]\)\()^{T}\)= \(\left[\begin{array}{ccc}1&0&-1\\0&3&2\end{array}\right]\)\(|^{T}\)\(\cdot\)\(\begin{bmatrix} -5&2\\-1&1\end{bmatrix}\) + (\(H^{T}\)\(\cdot\)\(\left|\begin{array}{ccc}2&1&0\\2&-1&1\\7&8&9\end{array}\right|\)\(|^{T}\)

Pomoże ktoś rozwiązać to zadanie będę bardzo wdzięczny :) Literka T to transkrypcja
Awatar użytkownika
ewelawwy
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2057
Rejestracja: 16 kwie 2010, 15:32
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 2 razy
Otrzymane podziękowania: 910 razy
Płeć:

Post autor: ewelawwy »

jeśli ktoś miałby zrobić to zadanie, to na pewno wiedziałby co to jest "literka T" i na pewno wiedziałby, że nie jest to transkrypcja
na końcu to jest macierz czy wyznacznik? ( w kreskach zapisuje się wyznacznik - tylko wtedy do czego jest ta transpozycja?)
zapisz dokładnie to zadanie
toxic18
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 31 sty 2011, 21:04
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Post autor: toxic18 »

toxic18 pisze:H jest pierwiastkiem tej macierzy. czy macierz H jest osobliwa?

\(\begin{bmatrix} 2&-1\\-1&2\\2&2\end{bmatrix}\)\(\cdot\)\(\begin{bmatrix}1&-1\\-1&-2\\1&0\end{bmatrix}\)\(|^{T}\)\(\cdot\)H - (\(\begin{bmatrix} 6&1\\-2&0\end{bmatrix}\)\(\cdot\)\(\left[\begin{array}{ccc}1&0&-1\\0&3&2\end{array}\right]\)\()^{T}\)= \(\left[\begin{array}{ccc}1&0&-1\\0&3&2\end{array}\right]\)\(|^{T}\)\(\cdot\)\(\begin{bmatrix} -5&2\\-1&1\end{bmatrix}\) + (\(H^{T}\)\(\cdot\)\(\begin{bmatrix} 2&1&0\\0&4&-6\\2&-1&1\end{bmatrix}\)\()^{T}\)

Pomoże ktoś rozwiązać to zadanie będę bardzo wdzięczny :) Literka T to transkrypcja
Zablokowany