Macierze odwrotne zadanie teoretyczne

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Kasieńka
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 7
Rejestracja: 09 sty 2011, 21:47
Podziękowania: 2 razy
Płeć:

Macierze odwrotne zadanie teoretyczne

Post autor: Kasieńka »

Witam! Mam do rozwiązania zadanie, niestety nie mam bladego pojęcia jak się za nie zabrać. Prosze o pomoc. Oto treść: Niech \(A,B,C \in Mn(K)\) oraz A,B macierze nieosobliwe. Znajdź macierze odwrotne do macierzy:
\(\begin{bmatrix}
A & 0\\
0 & B
\end{bmatrix} \\ \begin{bmatrix}
A & C\\
0 & B
\end{bmatrix}\)

oraz do macierzy
\(\begin{bmatrix}
A & 0\\
C & B
\end{bmatrix}\)

Wydaje mi się, ze w pierwszym macierzą odwrotną jest \(\begin{bmatrix}
A^{-1} & 0\\
0 & B^{-1}
\end{bmatrix}\)
, niestety na pozostałe nie mam pomysłu. Będę bardzo wdzięczna za pomoc :wink:
Ostatnio zmieniony 01 lis 2013, 02:31 przez Kasieńka, łącznie zmieniany 3 razy.
Powód: Nie zapominaj o klamrach [tex][/tex].
luk20038
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 30
Rejestracja: 21 gru 2010, 19:54
Podziękowania: 11 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Post autor: luk20038 »

\(\begin{bmatrix}A&0\\0&B \end{bmatrix}\) macierzą odwrotną jest\(\begin{bmatrix} \frac{1}{A}&0\\0& \frac{1}{B} \end{bmatrix}\)
\(\begin{bmatrix}A&C\\0&B \end{bmatrix}\) odwrotna \(\begin{bmatrix} \frac{1}{A}&-\frac{C}{AB} \\0& \frac{1}{B} \end{bmatrix}\)
luk20038
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 30
Rejestracja: 21 gru 2010, 19:54
Podziękowania: 11 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Post autor: luk20038 »

\(\begin{bmatrix}A&0\\C&B \end{bmatrix}\) odwrotna \(\begin{bmatrix} \frac{1}{A}&0\\-\frac{C}{BA}& \frac{1}{B} \end{bmatrix}\)
Jak byś nie wiedziała skąd to się wzięło na napisz to ci wytłumaczę.
ODPOWIEDZ