Jesli ktos moglby rozwiazac te zadanka bylbym wdzieczny.
Obliczyc rzad macierzy :
1 -1 0 5 2
2 3 1 -1 5
3 2 1 4 7
Rozwiazac uklad rownan :
-2 x + y = 1
x - 2y = 1
x + y = -2
Rozwiazac uklad rownan :
-2x + y + z = 0
x - 2y - 2z = 0
x + y + 3z = 0
Zbadac ilosc rozwiazac w zaleznosci od parametru a :
x + 2y = 6
2x + y = 9
x + y = a
Z gory dziekuje i pozdrawiam!
Rzedy macierzy, uklady rownan.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- ewelawwy
- Fachowiec
- Posty: 2057
- Rejestracja: 16 kwie 2010, 15:32
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 2 razy
- Otrzymane podziękowania: 910 razy
- Płeć:
rząd macierzy:
\(\begin{bmatrix}1&-1&0&5&2\\2&3&1&-1&5\\3&2&1&4&7\end{bmatrix} \; \longrightarrow ^{(w_2-2w_1) }\; \begin{bmatrix}1&-1&0&5&2\\0&5&1&-11&1\\3&2&1&4&7\end{bmatrix}\; \longrightarrow ^{(w_3-3w_1) }\; \begin{bmatrix}1&-1&0&5&2\\0&5&1&-11&1\\0&5&1&-11&1\end{bmatrix}\; \longrightarrow ^{(w_3-w_2) }\;\begin{bmatrix}1&-1&0&5&2\\0&5&1&-11&1\\0&0&0&0&0\end{bmatrix}\)
zatem rząd tej macierz = 2
\(\begin{bmatrix}1&-1&0&5&2\\2&3&1&-1&5\\3&2&1&4&7\end{bmatrix} \; \longrightarrow ^{(w_2-2w_1) }\; \begin{bmatrix}1&-1&0&5&2\\0&5&1&-11&1\\3&2&1&4&7\end{bmatrix}\; \longrightarrow ^{(w_3-3w_1) }\; \begin{bmatrix}1&-1&0&5&2\\0&5&1&-11&1\\0&5&1&-11&1\end{bmatrix}\; \longrightarrow ^{(w_3-w_2) }\;\begin{bmatrix}1&-1&0&5&2\\0&5&1&-11&1\\0&0&0&0&0\end{bmatrix}\)
zatem rząd tej macierz = 2