Równanie

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Robson1416
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 89
Rejestracja: 31 paź 2010, 15:50
Podziękowania: 36 razy
Płeć:

Równanie

Post autor: Robson1416 »

\(\frac{x\cdot e^{ \sqrt{ln(x^{2}+7)} }}{\sqrt{ln(x^{2}+7)}\cdot (x^2+7)}=0\)

Z moich przemyśleń wynik,że:

1. Mianownik nie może być 0, a więc x nie może być \(0, \sqrt{7}, - \sqrt{7}\)

2. Licznik

\(x\cdot e^{ \sqrt{ln(x^{2}+7)}} =0\)

Czyli x mógłby być 0, ale nie należy do dziedziny. Jaki x spowoduje poprawność równania ? ?
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6585
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

Dziedzina to:

\(\{x^2+7 \neq 0\\ln(x^2+7)>0\\x^2+7>0\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Robson1416
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 89
Rejestracja: 31 paź 2010, 15:50
Podziękowania: 36 razy
Płeć:

Post autor: Robson1416 »

anka pisze:Dziedzina to:

\(\{x^2+7 \neq 0\\ln(x^2+7)>0\\x^2+7>0\)
tak a w jaki sposó ustalić ten zbiór dla logarytmu ?

\(ln(x^2+7)>0\)
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6585
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

\(ln(x^2+7)>0\)
\(ln(x^2+7)>ln1\)
\(x^2+7>1\)
\(x^2+6>0\)

\(x \in R\)

A to fałsz:
Robson1416 pisze:x nie może być \(0, \sqrt{7}, - \sqrt{7}\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
ODPOWIEDZ