Obliczyć sumę wektórów do kwadratu

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
luk20038
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 30
Rejestracja: 21 gru 2010, 19:54
Podziękowania: 11 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Obliczyć sumę wektórów do kwadratu

Post autor: luk20038 »

Zadanie pewnie banalne, ale wolał bym żeby ktoś je zrobił bo nie wiem czy to się rozwiązuje na chłopski rozum czy jednak jak graficzne dodawanie wektorów.

Obliczyć \(\left(\vec a+\vec b \right)^2\) wiedząc, że \(|\vec a|=1\), \(|\vec b|=5\) oraz \(\angle(\vec a, \vec b)= \frac{\pi}{3}\)
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

\((\vec{a}+\vec{b})^2=(\vec{a})^2+(\vec{b})^2+2\vec{a} \circ \vec{b}=|\vec{a}|^2+|\vec{b}|^2+2|\vec{a}| \cdot|\vec{b}|cos(\vec{a},\ \vec{b})=1^2+5^2+2\cdot1\cdot5\cdot\ cos(\frac{\pi}{3})=\\26+10\cdot\frac{1}{2}=31\)
jola
Expert
Expert
Posty: 5246
Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1967 razy
Płeć:

Post autor: jola »

\(( \vec{a}+ \vec{b} )^2=\ | \vec{a}|^2+2 \vec{a} \circ \vec{b} +| \vec{b} |^2\ =\ 1+2| \vec{a}| \cdot | \vec{b} | \cdot \cos \angle ( \vec{a}, \vec{b})+25=26+2 \cdot 1 \cdot 5 \cdot \frac{1}{2}\ =31\)
luk20038
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 30
Rejestracja: 21 gru 2010, 19:54
Podziękowania: 11 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Post autor: luk20038 »

aha dzięki :) widzę że źle bym to zrobił
ODPOWIEDZ