Bardzo proszę o szybkie rozwiązanie albo podanie wskazówek do zadania
zad1. Niech \(z_0\), \(z_1\), \(z_2\), będą ustalonymi liczbami zespolonymi. Znaleźć zbiory punktów na płaszczyźnie zespolonej spełniającej warunki
a) \(|z- z_1|\)= \(|z- z_2|\)
b)\(|z- z_1|^2\) + \(|z- z_2|^2\)= \(2a^2\)
c)\(|z- z_1|\) - \(|z- z_2|\)= 2a (a>0)
Z góry bardzo dziękuje
liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Stały bywalec
- Posty: 256
- Rejestracja: 12 lis 2010, 19:48
- Podziękowania: 241 razy
- Płeć:
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
a)
Punkty \(z\) to punkty równoodległe od \(z_1\) i od \(z_2\)
To znaczy ,ze to punkty leżące na symetralnej odcinka \(\overline{z_1z_2}\)
b)
To są chyba dwa okręgi o środkach \(z_1\) i \(z_2\) , oba o promieniach \(a\) ale nie mam pewnosci.
Chciałaś szybko, to się spieszę. Nie mam czasu szukać
c)
Zbiór punktów, których róznica odległości od dwóch danych punktów jest stała to hiperbola .
W tym wypadku \(z_1, z_2\) są ogniskami hiperboli, a czym jest a ? Poszukaj w jakiejś mąderej książce pod hasłem własności ogniskowe hiperboli.
Punkty \(z\) to punkty równoodległe od \(z_1\) i od \(z_2\)
To znaczy ,ze to punkty leżące na symetralnej odcinka \(\overline{z_1z_2}\)
b)
To są chyba dwa okręgi o środkach \(z_1\) i \(z_2\) , oba o promieniach \(a\) ale nie mam pewnosci.
Chciałaś szybko, to się spieszę. Nie mam czasu szukać
c)
Zbiór punktów, których róznica odległości od dwóch danych punktów jest stała to hiperbola .
W tym wypadku \(z_1, z_2\) są ogniskami hiperboli, a czym jest a ? Poszukaj w jakiejś mąderej książce pod hasłem własności ogniskowe hiperboli.