liczby zespolone

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
anetaaneta1
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 256
Rejestracja: 12 lis 2010, 19:48
Podziękowania: 241 razy
Płeć:

liczby zespolone

Post autor: anetaaneta1 »

Zad.
W zbiorze C są określone następujące funkcje: f0(z)=z, f1(z)=-z, f2(z)=iz, f3(z)=-iz, f4(z)=z (z kreską nadz), f5(z)=-z (z kreską nad z) f6(z)=iz (z kreską nad z) f7(z)=-iz ( z kreską nad z )
a) Podać nazwy przekształceń geometrycznych płaszczyzny zespolonej określonej powyższymi związkami
b) Tworzymy zbiór K={f0,f1,f2,f3,f4,f5,f6,f7} oraz wprowadzimy w nim działanie O składanie funkcji. Sporządzić tabelkę tego działania i sprawdzić, że (K,O) jest grupą
c) Sprawdzić, że ({f0, f1, f2, f3}, O) jest podgrupą grupy (K,O)

Proszę chociaż o wskazówki
Z góry wielkie dzięki:)
ODPOWIEDZ