ciało liczb zespolonych

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
anetaaneta1
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 256
Rejestracja: 12 lis 2010, 19:48
Podziękowania: 241 razy
Płeć:

ciało liczb zespolonych

Post autor: anetaaneta1 »

oblicz
a) \(\sqrt{-2+3i}\)

b) \(\sqrt[3]{i}\)

c)\(\sqrt[6]{-27}\)

d) \(\sqrt[4]{2-i\sqrt{12}}\)

e) \(\sqrt[6]{\frac{\sqrt{3}-i}{i-1}}\)

prosze o jakieś dokładne wytłumaczenie jak to sie robi
Z góry dzieki za pomoc :)
Awatar użytkownika
ewelawwy
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2057
Rejestracja: 16 kwie 2010, 15:32
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 2 razy
Otrzymane podziękowania: 910 razy
Płeć:

Post autor: ewelawwy »

http://pl.wikipedia.org/wiki/Liczby_zes ... Moivre.27a
a)
\(z=-2+3i\\
|z|=\sqrt{4+9}=\sqrt{13}\\
\phi = \arctan(-\frac 32 ) +\pi =-56,31^o+180^o=123,69^o\\
z=\sqrt{13}(\cos 123,69^o+i\sin 123,69^o)\)

zatem pierwiastki z \(z\) to będą:
\(z_0=\sqrt{\sqrt{13}}(\cos \frac{123,69}{2}^o+i\sin \frac{123,69}{2}^o)=\sqrt[4]{13}(\cos 61,845^o+i\sin 61,845^o)\approx \sqrt[4]{13}(0,47+0,88i)\\
z_1=\sqrt{\sqrt{13}}(\cos \frac{123,69^o+360^o}{2}+i\sin \frac{123,69^o+360^o}{2})=\sqrt[4]{13}(\cos 241,845^o+i\sin 241,845^o)\approx\\
\approx \sqrt[4]{13}(-0,47-0,88i)\approx -\sqrt[4]{13}(0,47+0,88i)=-z_0\)
Awatar użytkownika
ewelawwy
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2057
Rejestracja: 16 kwie 2010, 15:32
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 2 razy
Otrzymane podziękowania: 910 razy
Płeć:

Post autor: ewelawwy »

b)
\(z=i\\
|z|=\sqrt{0+1}=1\\
\phi = \frac {\pi}2\\
z=\cos \frac{\pi}2+i\sin \frac{\pi}2\\
z_0=1(\cos \frac{\frac{\pi}{2}}3+i\sin \frac{\frac{\pi}{2}}3),\; z_1=1(\cos \frac{\frac{\pi}{2}+2\pi}3+i\sin \frac{\frac{\pi}{2}+2\pi}3),\; z_2=1(\cos \frac{\frac{\pi}{2}+4\pi}3+i\sin \frac{\frac{\pi}{2}+4\pi}3)\\
z_0=\cos \frac{\pi}6 +i\sin \frac{\pi}6 , \; z_1=\cos \frac{5\pi}6 + i\sin \frac{5\pi}6,\; z_2=\cos \frac{9\pi}2 + i\sin \frac{9\pi}2\\
z_0=\frac{\sqrt{3}}2+\frac{1}2 i, \; z_1=-\frac{\sqrt{3}}2+\frac{1}2 i,\;z_2=-i\)
anetaaneta1
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 256
Rejestracja: 12 lis 2010, 19:48
Podziękowania: 241 razy
Płeć:

Post autor: anetaaneta1 »

kurcze bo ja ma jakieś inne odpowiedzi może zeskanuje te odpowiedzi i wrzuce
anetaaneta1
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 256
Rejestracja: 12 lis 2010, 19:48
Podziękowania: 241 razy
Płeć:

Post autor: anetaaneta1 »

to jeat zadanie 135 tylko ja nie napisałam w takiej samej kolejnośći
a=d
b=a
c=c
d=e
e=b
Awatar użytkownika
ewelawwy
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2057
Rejestracja: 16 kwie 2010, 15:32
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 2 razy
Otrzymane podziękowania: 910 razy
Płeć:

Post autor: ewelawwy »

c)
\(z=-27\\
|z|=\sqrt{27^2}=27\\
\phi = \arctan (0) +\pi =0^o+180^o=180^o\\
z=27(\cos \pi +i\sin \pi)\\\)

pierwiastki:
\(z_0=\sqrt[6]{27}(\cos \frac{\pi}{6}+i\sin \frac{\pi}{6})=\sqrt{3}(\frac{\sqrt{3}}{2}+\frac 12 i)=\frac 32 + \frac {\sqrt{3}}2 i=\frac 12(3+\sqrt{3}i)\\
z_1=\sqrt[6]{27}(\cos \frac{\pi + 2\pi }{6}+i\sin {\pi + 2pi }6)=\sqrt{3}(\cos \frac{\pi}2+i\sin \frac{\pi}2)=\sqrt{3}(0+i)=\sqrt{3}i\\
z_2=\sqrt{3}(\cos \frac{\pi + 4\pi}{6}+i\sin \frac{\pi + 4\pi}{6})=\sqrt{3}(\cos \frac{5\pi}6+i\sin \frac{5\pi}6)=\sqrt{3}(-\frac {\sqrt{3}}2+i\frac {1}2)=\\
=-\frac 32 +\frac {\sqrt{3}}2i= -\frac 12 (3-\sqrt{3}i)\\
z_3=\sqrt{3}(\cos \frac{\pi + 6\pi}{6}+i\sin \frac{\pi + 6\pi}{6})=\sqrt{3}(\cos \frac{7\pi}{6}+i\sin \frac{7\pi}{6})=\sqrt{3}(-\frac{\sqrt{3}}2-\frac{1}2 i)=-\frac{3}{2}-\frac {\sqrt{3}}2 i=-\frac 12(3+\sqrt{3}i)\\
z_4=\sqrt{3}(\cos \frac{9\pi}{6}+i\sin \frac{9\pi}{6})=\sqrt{3}(\cos \frac {3\pi}2+i\sin \frac{3\pi}2)=\sqrt{3}(0-i)=-\sqrt{3}i\\
z_5=\sqrt{3}(\cos \frac{11\pi}{6}+i\sin \frac{11\pi}{6})=\sqrt{3}(\frac {\sqrt{3}}2 -\frac 12 i)=\frac 32-\frac{\sqrt{3}}2 i=\frac 12(3-\sqrt{3}i)\)
anetaaneta1
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 256
Rejestracja: 12 lis 2010, 19:48
Podziękowania: 241 razy
Płeć:

Post autor: anetaaneta1 »

a mam pytanko jak wyliczyłaś to 180 stopni z czego skorzystałaś ????
Awatar użytkownika
ewelawwy
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2057
Rejestracja: 16 kwie 2010, 15:32
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 2 razy
Otrzymane podziękowania: 910 razy
Płeć:

Post autor: ewelawwy »

http://pl.wikipedia.org/wiki/Liczby_zes ... ometryczna <-- tu jest pokazane jak uzyskać postać trygonometryczna (również jak wyliczyć argz czyli kąt fi)
Awatar użytkownika
ewelawwy
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2057
Rejestracja: 16 kwie 2010, 15:32
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 2 razy
Otrzymane podziękowania: 910 razy
Płeć:

Post autor: ewelawwy »

anetaaneta1 pisze:a odnośnie tego c) to dlaczego tam podstawiasz raz 2pi lub 4pi lub 6pi ??? od czego to zależy ???
to też jest ze wzoru de Moivre'a dla liczb wymiernych
zależy to od tego, który pierwiastek liczymy
we wzorze jest +2kpi, więc jak liczysz z0 to za k podstawiasz 0 i nic nie dodajesz, jak z1 to k=1 czyli +2pi, dla z2 jest +4pi itd.
Awatar użytkownika
ewelawwy
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2057
Rejestracja: 16 kwie 2010, 15:32
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 2 razy
Otrzymane podziękowania: 910 razy
Płeć:

Post autor: ewelawwy »

b poprawiłam (nie zauważyłam na początku, że to pierwiastek 3stopnia)
juz jest dobrze i się zgadza z odp.
anetaaneta1
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 256
Rejestracja: 12 lis 2010, 19:48
Podziękowania: 241 razy
Płeć:

Post autor: anetaaneta1 »

a to już rozumiem mniej więcej jak te resztę przykładów zrobić tylko mam jedno pytanie do tego e jak mam się pozbyć tego ułamka ?????

wielkie dzięki:)

a mam prośbe co z resztą zadań tam dodałam jeszcze kilka zadań to jakby znalazła czas to byłabym wdzięczna
anetaaneta1
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 256
Rejestracja: 12 lis 2010, 19:48
Podziękowania: 241 razy
Płeć:

Post autor: anetaaneta1 »

a skąd wiesz ile jest tych pierwiastków ??? i co podstawiasz do tego wzoru za n ???
Awatar użytkownika
ewelawwy
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2057
Rejestracja: 16 kwie 2010, 15:32
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 2 razy
Otrzymane podziękowania: 910 razy
Płeć:

Post autor: ewelawwy »

n-stopień pierwiastka
\(\sqrt[n]{z}\)
i pierwiastków będzie właśnie n: \(z_0,z_1,z_2,...,z_{n-1}\)
czyli jak w d) masz obliczyć pierwiastek 4stopnia to n=4, w e) 6go stopnia, to n=6


wzór wygląda tak:
\(z_k=\sqrt[n]{|z|}(\cos \frac {\phi + 2k\pi}{n}+i\sin \frac {\phi + 2k\pi}{n}),\; k=0,1,...,n-1\)
anetaaneta1
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 256
Rejestracja: 12 lis 2010, 19:48
Podziękowania: 241 razy
Płeć:

Post autor: anetaaneta1 »

aha wielkie dzieki a co z pozostałymi zadaniami dasz rade zrobić ????
Bardzo proszę..:)
anetaaneta1
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 256
Rejestracja: 12 lis 2010, 19:48
Podziękowania: 241 razy
Płeć:

Post autor: anetaaneta1 »

a mam jeszcze pytanko odnośnie tego b) skąd ci sie tam wzieło ze z2=-i ???
ODPOWIEDZ