Proszę o pomoc przy zadankiu
Wyznaczyć równanie płaszczyzny zawierającej oś OY i punkt P = (3, -1, 4)
do zadania wzięłam dwa dowolne punkty z osi Y, np.:
R = (0, 2, 0)
M = (0, -2, 0)
A teraz muszę obliczyć iloczyn wektorowy PR x PM i nie bardzo wiem co dalej....
Rachunek wektorowy
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 83
- Rejestracja: 26 sty 2009, 10:15
iloczyn wektorowy
nie,tak nie da się.
jeden wektor to np wektor osi OY owspółrz. [0,1,0] , drugi,to \(\vec{OP}=[3,-1,4]\)
ich iloczyn wektorowy
\(\begin{vmatrix}i&j&k\\0&1&0\\3&-1&4\end{vmatrix}=[4,0-3]\)
zatem równanie płaszczyzny,której szukasz to
4*(x-3)+0*(y+1)-3*(z-4)=0 po wymnożeniu i uporządkowaniu
4x-3z=0
jeden wektor to np wektor osi OY owspółrz. [0,1,0] , drugi,to \(\vec{OP}=[3,-1,4]\)
ich iloczyn wektorowy
\(\begin{vmatrix}i&j&k\\0&1&0\\3&-1&4\end{vmatrix}=[4,0-3]\)
zatem równanie płaszczyzny,której szukasz to
4*(x-3)+0*(y+1)-3*(z-4)=0 po wymnożeniu i uporządkowaniu
4x-3z=0