Witam,
Czy dobrze rozwiązałem to zadanie? Trzeba było w nim wyznaczyć rząd macierzy w zależności od parametru p:
\( rz\begin{bmatrix} 1&0&0&p \\ 1&0&0&1 \\ 0&0&1&1 \\ p&1&1&p \end{bmatrix} =\) {wykreślam w4 i k2} \(= 1 + rz\begin{bmatrix} 1&0&p \\ 1&0&1 \\ 0&1&1 \end{bmatrix}=\) {wykreślam w3 - k2} \(= 2 + rz\begin{bmatrix} 1&p \\ 1&1 \end{bmatrix}\)
\( \begin{vmatrix} 1&p \\ 1&1 \end{vmatrix} = 1- p \)
1) dla p = 1 rz(A) = 3
2) dla \(p \in \rr \bez \left\{ 1\right\} \) rz(A) = 4
Rząd macierzy z parametrem
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 2
- Rejestracja: 24 kwie 2024, 10:28
- Podziękowania: 2 razy
- Płeć:
-
- Fachowiec
- Posty: 1955
- Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 469 razy
Re: Rząd macierzy z parametrem
Można bezpośrednio zauważyć, że wyznacznik podmacierzy
\( \det \begin{bmatrix} 0 & 0 &1 \\ 0 &1 &1 \\ 1 & 1 & p \end{bmatrix} \) dla \( p=1 \) jest różny od zera.
i wyznacznik macierzy
\( \det\begin{bmatrix} 1&0&0&p \\ 1&0&0&1 \\ 0&0&1&1 \\ p&1&1&p \end{bmatrix} = p-1, \) dla \( p\neq 1 \) jest różny od zera.
\( \det \begin{bmatrix} 0 & 0 &1 \\ 0 &1 &1 \\ 1 & 1 & p \end{bmatrix} \) dla \( p=1 \) jest różny od zera.
i wyznacznik macierzy
\( \det\begin{bmatrix} 1&0&0&p \\ 1&0&0&1 \\ 0&0&1&1 \\ p&1&1&p \end{bmatrix} = p-1, \) dla \( p\neq 1 \) jest różny od zera.